Sentimental

Friday, June 07, 2013

Assalamualaikum...

Sentimental or sentimentality originally indicated the reliance on feelings as a guide to truth, but current usage defines it as an appeal to shallow, uncomplicated emotions at the expense of reason.

Sentimentalism in philosophy is a view in meta-ethics according to which morality is somehow grounded in moral sentiments or emotions. Sentimentalism in literature is both a device used to induce a tender emotional response disproportionate to the situation at hand,[2] (and thus to substitute heightened and generally uncritical feeling for normal ethical and intellectual judgments), and a heightened reader response willing to invest previously prepared emotions to respond disproportionately to a literary situation.

First of all, aku tau korang skip part definition tu kan? Well, it's ok sebab aku pon copy paste je dari wiki. Merujuk kepada wiki, sentimental ni lebih kepada emotional la. aku pon tak paham sangat sebenarnya.  



Tapi, yg aku nk bicarakan kali ini adalah "nilai sentimental". Pernah dengar dua perkataan ni? Merujuk kepada nilai sesuatu benda hanya pada pandangan pihak pihak tertentu. 

Sebagai contoh, korang ade basikal, basikal tu dah buruk, tapi korang tak nak buang sebab basikal tu hadiah dari parent korang masa dapat 5A UPSR. 

Pada pandangan korang, basikal tu ade nilai sentimentalnya sendiri. Tapi hakikatnya kalau aku yg tengok basikal tu, aku akan cakap basikal tersebut sama je seperti besi buruk yang lain. 




Penilaian berbeza

Hakikatnya, dalam dunia ni setiap manusia mempunyai penilaian yg berbeza. Atau lebih mudah faham, penilaian ini adalah suatu yg subjektif. Ada orang pandang C ni tinggi nilainya. ada orang anggap biasa biasa je. Sesetengah perkara itu hanya mampu diniali oleh mereka yg tertentu sahaja. 

Dan mungkin korang masih tak dapat point lagi kan? Macam ni, disebabkan kita tak mempunyai pandangan yg sama, kita tak boleh anggap pandangan orang lain terhadap sesuatu itu tak penting. Sebaliknya, perlu hormat pandangan masing masing.

Kesimpulan

Walau sentimental macam mana sekalipun, penilaian yg paling penting tetap penilaian dari Allah. Jangan terlalu taksub dalam menilai. dan berusaha untuk jadi yg terbaik pada penilaian dan pandangan Allah.



Sekian. 





You Might Also Like

1 comments

Flickr Images