Umur 18 dah boleh ***** ke ?

Sunday, November 20, 2011




Assalamualaikum...

Ketika kalian sedang membaca entry ini .. sesungguhnya aku ( MUhammad Lutfi ) ... dengan rasmi nya bergelar seorang yg sudah berumur 18 tahun ... Haha.. bangge la beb dah dewasa .. lagi pon befday aku tahun ni jatuh pada "20.11.2011" x rase jeles ???

So, kalau ikot kire2 . dah boleh akad nikah dah ni kan ? calon dah ade ... syarat dah cukop .. tapi... cume duit je yg blom ade haha... ( pakaian kecik pon beli gune duit mak bapak aku xD )

Ok... aku tau korang bosan dengar cite pasal aku..ye la aku bukannya artis mahupun jejaka yang terhangat... Oleh yg demikian itu. aku bukan nk cerita pasal diri aku , tapi nk bercerita tentang "Sweet 18" bersempena dengan usia aku yg sudah pon mencecah 18 tahun..





First of all... aku nk tanya, best ke jadi seorang yg dah berumur lebih 18 tahun ??? Ape bezanya dengan orang yg berumur 17 tahun 11bulan dan 29hari ???

Yup ! tepat sekali.. menurut undang2 di malaysia, orang yg berumur 18 tahun sudah dibenarkan untuk membeli dan menghisap "rokok" / dibenarkan keluar masuk pub @ kelab malam / malah tidak perlu berasa segan silu untuk menonton filem2 yg berlebel "18sx" kerana sudah berumur 18 tahun...

Adakah begitu tahap pemikiran kita ??? seriously aku pelik.. kenapa perlu adanya had umur untuk dibenarkan membeli rokok ? kalau tak cukup kne denda.. boleh masuk penjara .. Tapi kalau dah cukup umur .. tak pe ... padahal same je bende yg dibuatnye ... kedua-duanya "membeli rokok" .

Contoh la korang buat satu maksiat .. lepas tu .. ade ke malaikat tanye.. umur dah ckop 18 blom ??? kalau tak cukup umur dapat dosa.. kalau dah cukup tak dapat dosa ... Eh come on la.. tak ape yg perlu nk bangge sangat pasal umur ni ..

Tak kisah la umur korang tu 18 ke, 15 ke .. kalau dah baligh .. buat je maksiat .. kompom dapat dosa..




Sebenarnya menjadi seorang yg semakin berusia tidak bererti kita semakin bebas , tetapi.. ia menunjukkan bahawa tanggungjawab kita semakin besar ...bebanan kita semakin berat .. dan ia juga bererti ajal kita semakin hampir...

Ade orang cakap bila dah dewasa ni.. seronok.. mak bapak pon dah tak kisah sangat.. nk balik rumah tengah malam ke.. nk pergi mana2 ke.. sume bebas ... Tapi , semakin kita dibiarkan , tahukah korang bahawa risiko untuk kita melakukan maksiat semakin tinggi ... maka semakin dekatlah kita dengan neraka ..

Sekadar peringatan terutamanya kepada diriku sendiri .. Sekian..



*p/s : kepada sume stalker yg tgah bace ni.. kalau tak nk komen byak pon x pe la.. tapi sekurang2nya wish la befday aku xD




You Might Also Like

9 comments

  1. Itulah undang2 dunia skang,lebih bertuhankan manusia daripada brtuhankan Allah..btw Hepi befday..

    ReplyDelete
  2. happy birthday.. dah dewasa dah budak ni.. keh3

    ReplyDelete
  3. hahahhaah takleyhh blah ayat last tuhh..... XD :bunuh dah wish kat FB...g nengok gih..hoho

    urmmm skunk ni rasenye umo dak2 skolah pon mak tak heran dah nak kluar malam....lagi2 laki...urmm, tgokla bnyk kes yg dah libatkan budak bwah umo...hehhe...

    len la BL....dr dulu sampai skunk umo 20 an mak ngn abah bukan men riso lagi...hihi maklumlah pompuan....

    p/s: tapi kat U brani je balik malm sbb jauh kan kan XD hohoho

    ReplyDelete
  4. happy birthday...semoga gembira selalu.. hidup nanti akan makin mencabar kerana umur lebih 18 tahun bermakna kematangan dan tanggungjawab perlu dan akan bertambah....

    ReplyDelete
  5. Dah 21.11.2011 baru teringat semalam besday hang. Wakaka. Selamat Hari Tua, Lutfi. Semoga sedar diri laaa kan. Haha.

    ReplyDelete
  6. OK..hepi besday..DONE. haha..congratz berjaya tulis entri yg agak menghiburkan camni. tak bosan bila baca. dan, thanks jgk sbb ada mention nama blogger picisan kat entri ni. ngehh..

    ReplyDelete
  7. betul...kalu dah baligh tu memang dah dicatatkan dosa pahala...bukan pada umur 18 tahun...haha

    ReplyDelete
  8. Happy belated birthday pejuang cinta a.k.a mohd lufti.. semoga panjang umur dan dimurahi rezeki.. amin

    ReplyDelete
  9. apapun.. selamat 'cukup umur'.. <-- leh ke wish cam ni.. wah kawin jgn lupa jemput tau.. lalala..!

    ReplyDelete

Flickr Images