Sharing is Caring ?

Friday, November 11, 2011

Ketika Aguero sedang asyik membalas komen2 di facebook beliau , tiba-tiba chatbox beliau diketuk oleh Dzeko ...

Dzeko : Woi !!!

Aguero : Ape woi-woi ? bagi la salam dulu ..

Dzeko : Assalamualaikum...

Aguero : Wasalam.. erm ade ape tibe2 chat ngan aku ni ???

Dzeko : tak de pe .. cume ...

Aguero : cuma ape ??!!!

Dzeko : Cume , semalam aku ade add sorang aweks ni.. baik punyer .. gambar2 kat profile die.. pehhh .. bagaikan bulan tak pakai baju ...

Aguero : Sejak bile pulak bulan pakai baju ni ? =.=' . Hah ! Ape-ape je la.. dah tu.. cepat la bg aku link ...

Dzeko : Eh, kau nk jugak ke ???

Aguero : biase la.. mcm x paham2 .. ko ni pon.. kan Sharing is Caring ...

Dzeko : yela..nah amik link nie http://www.facebook.com/awekcomel
( Amaran : Jangan Klik )

Aguero : thankz Dzeko ..


Dalam dunia yg ditelan arus globalisasi ini, perkataan "Share" terlalu biasa bagi pengguna2 laman soSIAL seperti FAcebook, twitter, dan Blogger ( termasuk ke ? ) . Bukanlah menjadi satu kesalahan kalu nk berkongsi, tapi.. sebelum berkongsi sesuatu , sila pastikan, apa yg kita ingin kongsikan..

Ada orang berkongsi cerita seram , ada yg berkongsi lawak jenaka , ade juga yang berkongsi informasi-informasi yang berguna .. Namun , Ada juga yg suka berkongsi Video2 / gambar2 / dan laman sesawang yg bersifat kemaksiatan (18sx ) ..




Berkongsi ? Dapat apa ?

Pernah tak korang fikir, apa yg akan korang dapat bila berkongsi ? Kalau kita kongsi ilmu2 yg bermanfaat , insyaallah dapat pahala, tapi.. kalau kita kongsi gambar2 artis yg x tutup aurat .. kongsi cerita2 hot dan juga video2 yg boleh membuatkan hidung berdarah... agak2 korang la, ape yg korang akan dapat ?

Kadang2 , aku tgok sikap sesetengah blogger yg suke kongsi video2 / gambar2 / yg tak patut dalam entry dorang.. tak dapat dinafikan, entry2 yg berunsur 18sx , biasanya lebih laku daripada entry yg bersifat ilmiah mahupun yg berinformasi .. laris macam goreng pisang panas .. traffic pon naik mendadak ... earning pon .. masyuk ....






Namun.. persoalannya , bagaimanakah keadaan saham akhirat kita ?? ok, aku amik contoh.. korang letak satu gambar yg seksi2 kat blog korang .. then 100 orang dtg visit blog korang .. agak2 la.. brape bnyak dose yg korang dapat ? lepas tu andaikan satu hari nnt korang dijemput oleh malaikat maut.. dalam masa yg sama , hanya korang yg tahu email dan password korang ...

Bayangkan setiap hari orang melawat entry tersebut.. Maka, secara tak langsung , Entry tersebut akan menjadi salah satu penyumbang saham dose korang secara berterusan walaupon korang dah mati . Tu aku baru cerita pasal "satu" gambar yg seksi yg ade kat blog korang .. cube bayangkan kalau ada "beratus2" gambar dan "berpuluh2" entry yg x sepatutnya ada kat blog korang .. tepuk dada, tanya selera .. Oleh itu, adakah korang masih merasakan bahawa "Sharing is Caring" ?

Tak salah untuk berkongsi.. tetapi, kongsilah sesuatu yg berfaedah.. yg mungkin satu hari nnt boleh menambah saham pahala kita diakhirat kelak ..



Kesimpulan

Oleh itu , berfikarlah terlebih dahulu sebelum "Share" sesuatu , kerana tidak mustahil apa yg kita "Share" itu mungkin akan menjadi penyebab untuk kita dicampakkan kedalam api neraka kelak ...

Sekadar peringatan kepada diri sendiri dan Semua reader2 yg aku sayang. Sekian..

*JOm pakat Share Entry ni Kalau anda rase ianya bermanfaat...

You Might Also Like

11 comments

  1. Sharing is caring hanya sesuai utk info dan ilmu berguna..

    supaya sahamnya kelak dipanjangkan..

    InsyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Nak klik gak fb awek comel tu boleh tak :ohno

    ReplyDelete
  3. dunia semakin sempit..dalam sempitnya juga ada bermacam jenis manusia yang mahu berkongsi segala-galanya...Ahaks!

    ReplyDelete
  4. kalau share benda tak elok tu memang tak caring kan...so sharing is caring tak boleh merujuk kepada semua perkara yang kita kongsi...hihi..

    ReplyDelete
  5. setuju sangat sharing is caring ni hanya untuk ilmu yang bermanfaat saja bukannya perkara yang tak baik lagi menambah dosa bukankah mati seorang anak adam tu terputus segala amalannya kecuali 3 perkara iaitu amal jariah,anak yang soleh yang mendoakan dan ilmu yang bermanfaat

    ReplyDelete

Flickr Images