Hubungan Tanpa Kasih Sayang Ibarat "Netbook without internet Connection"

Friday, November 04, 2011



Assalamualaikum....

Pernah dengar tak perumpamaan ni ?

" HubuNgAn TanPa KasIh SaYaNg iBaRaT ' Netbook WithOut InTerNet ConnEcTion ' "

Mesti la korang tak pernah dengar sebab aku sendiri yg memandai buat perumpamaan sendiri.. First of All, Nak bagi tau kat pecinta2 bahasa, bahawa sesungguhnya Aku tak de niat sedikit pon untuk merosakkan bahasa ibunda kita.. Cuma , yg ayat last tu kalau translate ke bahasa malaysia, bunyi dia kurang sedap.. sebab tu la aku kekalkan ayat tersebut dalam bahasa English, Sory...



Kenapa "Netbook" ?

Korang nk tau kenapa aku pilih Netbook ? dan bukannya Laptop atau desktop ? Sebab.. kebiasaannya Netbook dicipta dengan saiz yg agak kecil , rekaan yg lebih simple.. dan hanya sesuai untuk melayari internet... Berbanding laptop2 biasa.. netbook kebiasaannya akan mudah "Lagg" kalau korang menggunakannya untuk tujuan lain seperti , main game, menggunakan software seperti adobe, dan sebagainya.. Oleh itu.. korang bayangkanlah netbook , kalau x de internet.. Macam tu lah diibaratkan sesuatu hubungan tanpa kasih sayang..



Hubungan yg aku maksudkan kat sini bukanlah hanya hubungan antara kekasih, malah semua jenis hubungan yg melibatkan manusia.. ( bukan hubungan sejenis ) termasuklah, hubungan seorang ibu kepada anak2nya.. hubungan seorang guru terhadap anak2 muridnya.. hubungan seorang rakan kepada sahabatnya.. dan juga mungkin hubungan seorang blogger kepada reader2 nya ( yang ni aku tak pasti la pulak xD )


Semestinya Kasih sayang itu sangat penting dalam sesuatu hubungan... Ia terbukti berdasarkan Hadis Rasullullah S.A.W... Mafhumnya Tidak sempurna Iman seseorang itu, selagimana ia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri. Kasih sayang juga merupakan asas kepada sesuatu hubungan.. kerana dengan kasih sayang, akan wujudlah sikap bertanggungjwab, hormat menghormati, jujur dalam perhubungan , malah kasih sayang juga akan menjadikan sesuatu hubungan itu lebih kukuh..

Seperti "Internet connection" , kasih sayang berfungsi sebagai penghubung kepada sesebuah hubungan.. Tanpa kasih sayang, mustahil untuk wujud gelak ketawa dalam sesebuah keluarga, takkan wujud keharmonian dalam rumah tangga.. dan takkan wujud sikap saling mengambil berat antara satu sama lain..

Kesimpulannya ... Benarlah kata pepatah


" HubuNgAn TanPa KasIh SaYaNg iBaRaT ' Netbook WithOut InTerNet ConnEcTion ' "

Sekian ....

You Might Also Like

9 comments

  1. setuju dengan entri ni...kalu tak da internet kat netbook memang susah kan? nak main game pun tak boleh sebab netbook tak support game sangat...

    ReplyDelete
  2. boleh lg kot kalo nk men gem angry bird :hoho

    ReplyDelete
  3. tak ade connection tak dapat lah update blog

    ReplyDelete
  4. netbook mas ni,hanya anak buah je main game.kalau tak,berhabuk je la game dlm ni.hihihi..

    suka netbook,ringan,kecik n senang.

    ReplyDelete
  5. Xde netbuk,sdih ni..hehe..prumpamaan yang mantop..thumbs up..huhu

    ReplyDelete
  6. Hehe aku pong pakai netbook je tp upgrade 2G laju cam biasa oklah :)

    ReplyDelete

Flickr Images