Aurat Wanita : Sambil Tegur , Sambil tengok ?

Thursday, January 26, 2012

Assalamualaikum.....

Bila disebut tentang "Aurat", kebanyakan post-post yg berkaitan dengannya di facebook , atau entry di blog-blog, majoritinya adalah ditujukan kepada kaum wanita .. Menegur tentang pemakaiaan wanita yg seksi, ketat, tak cukup kain dan sebagainya.




Persoalannya, adilkah kalau hanya golongan wanita yg selalu ditegur ? dan amat jarang sekali aku terjumpa artikel-artikel yg menegur sikap golongan Adam...

Adakah ia bermaksud golongan Adam ini tidak melakukan dosa yg berkaitan "Aurat" ?

Ya, aku setuju kalau korang nk cakap yg golongan Adam ni kebanyakannya menjaga auratnya dengan baik. yela aurat pon dari atas pusat sehingga bawah lutut... Tapi Hakikatnya : 





"Mudah untuk Lelaki tidak mendedahkan aurat mereka, Tetapi sangat Susah untuk tidak memandang aurat wanita yg terdedah"


Korang setuju atau tidak , itulah hakikatnya.. bagi seorang lelaki.. mudah je nk jaga aurat mereka , tapi sangat-sangat susah untuk menjaga mata mereka dari melihat aurat-aurat wanita...




Kesimpulan 


Janganlah kita ( kaum lelaki termasuk diri aku ) , hanya tau kutuk perempuan yg tak tutup aurat , tapi dalam masa yg sama, kita jeling-jeling kat aurat dia...Then comment profile pompuan yg seksi.. tapi dalam masa yg sama , habis semua photo kat profile dia kita usha.. Tak adil kan ?

Oleh itu, wahai kaum Adam.. sambil kita menegur wanita , sambil-sambil la ingatkan diri kita untuk menjaga pandangan kita ..

Sekian...




*p/s kalau aku online... serius.. susah nk elak dari tgok aurat pompuan .. kat mana-mana pon ade =.='
oh susahnya nk jaga pandangan... 


You Might Also Like

9 comments

  1. assalamualaikum.

    yes bro. jarang kita boleh refleks perlakuan org sekeliling kita. tak tutup aurat, kenapa selalu perempuan?

    walhal lelakilah seorang bapa, seorang suami, seorang anak, seorang abang, seorang adik kepada perempuan. dan, kita gagal mendidik... gagal dlm tanggungjawab yg bakal dipersoal kelak...

    pernah dalam satu perbualan, ada sister bgtau
    "lelaki kalau nak berhenti merokok susah x?" . aku angguk.
    "perempuan kalau nak mula pakai tudung pon susah jgk..."
    aku senyap lagi. tapi lepas aku tau dia ada niat utk tutup aurat someday nanti, aku senyum.

    ttg lelaki, aku rasa aku pernah tulis dulu. di sini -
    http://bit.ly/ABr2yE

    ReplyDelete
  2. Stuju walpn kelepap ke muke sndri..huhu

    ReplyDelete
  3. heh. bukan nya susah nak jaga mata. tapi namanya adapt and adopt with zaman. kalau ko tak caye, ko cari lah drama tv atau apa apa filem yang tak ada watak perempuan .. tak pun cari lah mana mana perumahan yang tak ada kaum perempuan =.=

    ReplyDelete
  4. salam. lama x komen sini. hee
    yep mmg setuju sngt ah tu. jaga pandangan. insyaAllah. :)

    ReplyDelete
  5. aku memnag setuju sangat lah kat dalam hal2 begini

    ReplyDelete
  6. aurat lelaki memang sikit, tapi dugaan mereka lagi banyak dalam memelihara pandangan mereka berbanding perempuan, huhu. Allah itu Maha Adil :)

    ReplyDelete
  7. haha. nice. malas nak like, tapi just nak cakap, suka entry ni.thumbs up!!

    ReplyDelete
  8. pandangan mata selalu menipu, . . . . pandangan akal selalu tersalah, . . .
    pandangan nafsu selalau melulu, . . .
    pandangan hati itu yg hakiki, . . . kalau hati itu bersih, . . . :)


    aku insan yg sering alpa, . . . :(

    ReplyDelete

Flickr Images