♥Hobi Kucing yg ManuSia x Tahu ♥

Thursday, October 13, 2011



Kucing (Jawi:کوچيڠ ) dikenali sebagai kucing bela jinak ialah mamalia karnivor kecil dari subspesis Felis silvestris catus. Ia adalah keturunan kucing liar Afrika, Felis silvestris lybica dan mungkin dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba, di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini kucing merupakan salah satu daripada haiwan belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Kucing yang keturunannya berdaftar secara rasmi dipanggil kucing baka, kucing baka tulen atau kucing pertunjukan. Kucing baka tulen adalah kurang dari satu peratus daripada keseluruhan populasi kucing; kucing yang mempunyai baka campuran dirujuk sebagai bulu-panjang bela jinak dan bulu-pendek bela jinak.

Ok, yang atas tu aku copy wikipedia BM.. just nk bagi tau korang maksud "kucing" . mane la tau korang x kenal kucing ke.. haha..so, kali ni aku nk bg tau korang beberapa hobi kucing yg maybe korang x tau dan x pernah tgok..

1.ONline !
♥ yup.. sepertimana kite semua tahu.. ade beberape species kucing yang suka mengambil kesempatan terhadap laptop tuannya apabila tuan mereka tiada dirumah.. malah mereka selalu menggunakan account fb tuan mereka untuk menulis status2 yg x patut.. seperti "HAri nie 2 ekor tikus aku bantai.. sedap gile siallll!!!! " , so berhati2 terhadap kucing anda .

2. Silent Killer !
♥ terdapat juga beberape ekor tikus yg diupah untuk menjadi pembunuh upahan sebagai memenuhi masa lapang mereka..walaubagaimana pon setakat ni masih x de rekod melibatkan manusia yang dibunuh kucing.. maybe kucing ni bunuh anjing je kot..


3.Bertandang Ke rumah2 urut !
♥ Kebiasaannya kucing2 jantan terutamanya akan mendapatkan khidmat urut dari kedai2 urut yg disediakan ibu2 kucing .. mereka dikatakan gemar dengan hobi ini kerana biasanya mereka akan mendapat layanan lebih dari sekadar "urut" dengan hanya membayar seekor tikus =)


4. Rempit !
♥ Walaupon species kucing nie nmpak je alim2 .. tapi , "air yg tenang jangan disangka tiada kucing" ( macam x kene je.. haha ) . kucing nie sebenarnya antara haiwan yg gemar dengan aksi2 yg mencabar dan extreme ..


5. Mengorat Anak Tuan Mereka !
♥ bab ni aku malas la nk komen.. korang pikir2 sendiri la =P


6. Memancing !
♥ Semua orang tahu.. makan favorite kucing ialah ikan.. so kucing2 yg x mempunyai tuan akan memancing sendiri untuk mendapatkan ikan.. dan biasanya mereka suka memancing secara berpasangan... sambil memancing ikan..dalam mase yg sama mereka memancing awek =)


7. Makan Strawberry !
♥ Mesti korang x sangke kan yg kucing ni makan strawberry ... tapi korang kne ingat.. ni kan blog aku..suke hati aku lah... dah tajok pon Cerita Strawberry.. so kne la ade strawberry.. btol x ? hahahaha =P


♥Sekian♥

You Might Also Like

15 comments

  1. huhuhu 3ma kasih bc kisah kejam..huhuhu

    modennyer kucing2 nie eyk..

    ReplyDelete
  2. hahah..
    part yang 'mengorat anak tuan mereka'
    *gelak tak berenti...
    hahah...

    ReplyDelete
  3. salam. haha tak bleh tahan kucing suka online tu :)

    ReplyDelete
  4. buah strawberry cerita pasal kucing...menarik gak...

    ReplyDelete
  5. comel nyerr yg mmncing tuhh :)dpt ikan n dpt ank ikan jgk..

    ReplyDelete
  6. bak habak kat yien sape yang x kenal kucing tu...
    hehe....

    yien ingt ye2 la hobi tu..upe2 nye auta..
    hehe...

    xpe2...yien xsuke kucing pon...kpada yien kucing ni gdik..mggesel2 je

    ReplyDelete
  7. semuanya comel-comel belaka tapi kucing yang online tu macam kucing saya suka sangat menyibuk kalau saya tengah online dia akan mengesel kat netbook warna bulu pun sama sejak bila kucing saya ada kembar?he.he

    ReplyDelete
  8. salam..

    hahahhahhaha..tergelak saya melihat gambar2 kucing tuu.

    ReplyDelete
  9. kenapa kucing2 mija ada disini? kihkihkih
    guraw je, but comel la semuanya

    ReplyDelete

Flickr Images