You will Never Win if you Never begin !!!

Friday, October 28, 2011


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pernah tak korang rase down ? or Rase macam nak give Up ? pernah tak ? Mesti pernah kan... Yela, kat dunia ni kalau kita tak betul2 kuat... kita akan sentisa rasa putus asa.. bermacam ujian dan halangan yg kita terpaksa hadapi dalam hidup kita... Tetapi, adakah dengan berputus asa itu adalah Jalan terbaik untuk kita ???



Bukankah Allah pernah berfirman , mafhumnya, "tidak beriman seseorang itu.. sehingga dia diuji.." Kadang2 , bila kita rasa putus asa, pernah tak kita fikir bahawa diluar sana lebih ramai orang yg tidak bernasib baik berbanding kita..

Contohnya, kita dah berusaha bermacam2 cara untuk lulus dalam sesuatu peperiksaan, then bile result keluar , ia tak macam yg kita impikan ... Lalu kita pon dengan berlapang dada menyalahkan orang lain dan pihak2 lain.. kita mengutuk lecture yg kononnya bersikap pilih kasih.. menyalahkan roommate yg selalu menggangu kita study dan menyalahkan perkara2 lain yg semamangnya tak bersalah..

Ingatlah... Allah takkan membebankan hamba2nya dengan bebanan yg mereka sendiri tidak mampu pikul.. tetapi.. apabila kita diuji.. ia bermaksud Allah sedang membantu kita untuk menjadi seorang yg lebih tabah .. lebih gigih.. dan lebih kuat...

Korang tak percaya yang kita sebenarnya Sangat beruntung ? Oleh yg demikian.. aku nk kongsi satu Video yg sangat memberi motivasi dan mampu menaikkan semangat korang =) .. Enjoy...


Dah rasa Bersemangat kan ?? so, lain kali bile rase down..kene la ingat sokmo, bahawa ramai lagi manusia kat dunia ini yg tidak diberi pelung sepertimana yg kita ada pada hari ini .=)


*lagu ni sangat memberi inspirasi !! ^.^ Sekian ..


You Might Also Like

4 comments

  1. pc: hidup mmg tak lari daripada dugaan... kena tabahkan diri dan jgn putus asa..kita kena yakin semua yg berlaku ada hikmahnya

    ReplyDelete
  2. kita kena sentiasa berusaha ...tak boleh putus asa... :D

    ReplyDelete
  3. Tak suka bila rasa down tu datang menyerang.. Tapi, memang ada masa2 tertentu rasa tu pasti datang menyapa jiwa dan minda... eceehhh...

    hahaha...

    Kadang2 bagus jugak bila ada rasa down ni.. Sbb kadang2 masa ni la kita boleh melihat balik apa yang telah kita buat.. Cuma, jangan sampai rasa down tu memusnahkan diri sendiri dah la..

    Kena istighfar banyak2 bila rasa down tu mula menghampiri...

    ReplyDelete

Flickr Images