Peluang Pertama Mungkin adalah Yg terakhir ..

Monday, December 05, 2011


Assalamualaikum ....

Pernah tak dalam hidup , korang fikir yg sebenarnya segala-galanya dalam hidup ini ialah satu peluang @ chance/opportunity bak kate orang puteh... Bila disebut tentang peluang , ia memberi gambaran bahawa ia adalah satu kelebihan atau kesempatan yg telah diberikan kepada kita...



Namun, ramai yg tidak sedar bahawa selama ini banyak peluang2 yg telah mereka abaikan dan akhirnya mereka telah menghadapi kerugian yg mereka sendiri tidak sedar ..

aku tau korang x paham ?? Cuba korang fikir peluang tu mcm ni...


.....................................................................................................................................

.....................................................................................................

...........................................................................

...........................................

.....................

..............

........

....

..

.


Cube tgok titik-titik kat atas tu.. ia diibaratkan seperti peluang .. asal nya banyak .. tapi kalau kita tak amik semasa ia masih " banyak ", maka, semakin lama, ia semakin berkuarang ... Oleh itu .. bile peluang datang .. jangan sesekali kite abaikan..




Peluang Juga boleh jadi macam nie ..

.

..

.....

............

.......................

...........................................

.....................................................

.......................................................................

...........................................................................................

.............................................................................................................

...................................................................................................................................


Walaupon asalnya peluang itu hanya sebesar satu titik, tapi, jika kita tahu untuk memanfaatkannya , ia akan jadi sngat berguna ..

peluang itu perlu dicari dan bukannya dinanti.. peluang juga tak datang kalau tak dicari...

Itulah Ape yg dikatakan "Peluang"...




Wujudkah peluang ke-2 ?


Andaikan pula, korang baru je berkawan dengan seorang yg sudi menjadi sahabat korang. then tiba-tiba satu masa korang khianati kepecayaan yg telah dia beri kepada korang.. So, agak-agak diorang akan terima korang semula ke ???

Yup .. korang Boleh meminta peluang ke-2... korang boleh guna alasan, "semua manusia melakukan kesilapan" .... Memang betol korang boleh mengharap Peluang ke-2 .. Tapi .. adakah peluang ke-2 itu akan hadir ??? Korang yakin ke korang akan dapat Peluang ke-2 ???




Kesimpulan...

Oleh itu, kesimpulannya .. apabila peluang itu hadir.. hargailah dan jangan sesekali ia dibaziri .. dan ingatlah ..

Hidup Itu Adalah Satu Peluang, Dan Apabila Peluang hidup itu telah tamat tempohnya, Maka Tiada lagi Peluang ke-2 ...

Hargai lah peluang selagi ia wujud =)

Sekian..



You Might Also Like

7 comments

  1. peluang dah ada,..tp kita masih ragu2..
    ragu2 memusnahkan keyakinan =)

    ReplyDelete
  2. kita selalu bg chance 3kali... ntah la.. sbb rasanya kita ni pun byk kekurangan kan.. lebih dari 3kali , brambus la ! hahha

    ReplyDelete
  3. peluang sentiasa ada..
    b'gantung pd kita sama ada nak amik peluang tue @ melepaskanNYA..

    pesanan PENAJA.:)
    GRAB EVERY CHANCE U GET BEFORE IT LOST

    ReplyDelete
  4. :'(

    bila baca entry ni..terkena sangat kat nad..:(

    nak menangis dulu..:(

    p/s :: tak suka dorang buat taktik kotor cm tu..

    ReplyDelete
  5. memang sudah nak dapat peluang kedua.. terutama dalam kerjaya.. moon amat hargai kerja yang moon dapat skang but in the mean time ada orang yang tak senang dengan apa yang moon ada ni dan berusaha agar peluang yang ada ni terlepas dari genggaman moon..

    sangat kecewa dengan orang yang macam ni but dengan kuasa yang dia ada peluang ni boleh terlepas dari moon bila2 masa saja... :(

    apa yang boleh moon buat skang is berdoa, usaha dan tawakkal jep.. :(

    ReplyDelete

Flickr Images