Perempuan Tak Patut Bercinta ?

Friday, December 16, 2011


Assalamualaikum...


" Perempuan tak patut bercinta .. sebab hati diorang terlalu lemah .. Kalau lelaki ni lain sikit .. diorang boleh tahan emosi dan kawal perasaan diorang.. "


Pernah dengar statement macam ni tak ? Seriously perempuan tak patut bercinta ? dan kalau Lelaki bercinta .. It's ok ? Habis tu kalau laki boleh bercinta .. tapi pompuan tak patut bercinta.. takkan la laki nk bercinta dengan laki pulak =.=' 




Aku tak nafikan hati perempuan mmg sangat lemah berbanding hati seorang lelaki.. Tapi itu tak bermaksud mereka tak patut bercinta ... Bile bercakap pasal cinta... Ada ke orang yg taknak bercinta ? Memiliki seseorang untuk berkongsi suka dan duka.. berkongsi gelak ketawa... dan memiliki seorang yg sudi ambil berat terhadap hidup kita ... 

Walaupon kebanyakan kes bunuh diri disebabkan cinta kini diungguli oleh kaum wanita.. tapi ada jugak kaum adam yg bunuh diri sebab cinta ..

Memangla kaum hawa ni lemah .. sebab itu diciptakan Kaum adam untuk melindungi mereka... termasuklah melindungi hati-hati mereka ... Kalau orang laki dah tau yg hati pompuan ni lemah .. kenapa mesti hati dan perasaan mereka dipermainkan ... ?





Kesimpulan...

Cinta itu Milik Setiap Insan dan Setiap Insan Berhak memilikinya ... Tak salah nak bercinta asalkan tak lupa pada pencipta... kerana Sesunguhnya Cinta yg paling Agung itu ialah Cinta kepada Yang Maha Esa...





*Bercinta dan couple adalah dua perkara berbeza : Declaration of Hukum Haram : Beza Antara Couple dan Bercinta.

*2 hari aku tak online sbb ade pogram.. sory kalau lmbat update ~
Sekian...







You Might Also Like

17 comments

  1. tapi cikgu PK pernah cakap laki ni kalau clash susah nak terima berbanding gurl . maksud nye pmpuan lagi kuat la kn . eh . ye ke ? ntah la . haha

    ReplyDelete
  2. haha,, yup,, laki akan ta bole trime clash,, for the 1st time of couple-ing la,, then kali ke 2 dan 3,, dah biase,, :p

    ReplyDelete
  3. saya follow,, salam kenal,, kalau sudi,, hit me back with follow n comment.. ;)

    kalau ikhlas lah

    ReplyDelete
  4. Aweks2 dluaq sana..kalo hangpa dah gatai sangat,kawin je truih..dengan saya misalnya..hakhakhak

    ReplyDelete
  5. saya x pernah merasa perasaan bercinta ni huhuhuhuhu... tapi saya dah remind diri saya, kejar ape yang perlu... nak bercinta, pikir dulu benda lain... (terlalu sibuk memang x de masa untuk bercinta, chewahhh) the things is, don't regret, and don't make yourself regret yeah..

    ReplyDelete
  6. bcinte dgn durian, kenyanggg. hee. :p

    ReplyDelete
  7. haha..ada ke orang fikir macam tu..memang super funny lah kalau ada..cakap kat orang tu, cinta tak mengenal jantina..cewahhh..haha

    ReplyDelete
  8. duhhh, betul apa yang kau cakap,

    pompuan dah tau hati tu lemah, p caya jgak kat laki2,

    laki2 plak, dah tau pompuan tu lemah, p main2kan,

    nauzubillah!

    ReplyDelete
  9. pada hamba..dari segala maklumat dari tuan hamba...

    maknanya perepmuan juga perlu jadi seperti lelaki..tampakkan kuat pada luaran dan biarkan hanya hati kita yang mengesani luka itu sendiri...

    sbb pada hamba laki bukanlah sekuat yang kita nampak dari luaran..yer dak ni hamba bebel..ntah..

    ReplyDelete
  10. lelaki dan perempuan ni ada kelemahan dan kekurangan masing-masing...bukan semua lelaki sama dan bukan semua perempuan sama jadi kita tak boleh buat konklusi untuk semua perkara berdasarkan kaum ni ... :D

    ReplyDelete
  11. guna konsep "give and take". Insya Allah tak ada masalah. follow saya. =D

    ReplyDelete
  12. betol!
    x de diskriminasi jantina dlm bercinta
    peace!
    >___<

    ReplyDelete
  13. mmg hati wanita lemah n mudah terentuh..sebab itu laa llki x leh berkasar..BTW hargai laa insan bernama wanita :)

    ReplyDelete
  14. oh ya...bleh x sy shared words pejuang cinta yg pling last 2 (kesimpulan) "cinta itu milik setiap insan dan setiap insan berhak memiliknya..tak salah nak bercinta asalkan tak lupa pada pencitpa...kerana sesungguhnya cinta yg paling Agung ialah cinta kepada Yang Maha Esa"..really interesting :)

    ReplyDelete

Flickr Images